Přejít na hlavní obsah

Cupping vám rozšíří kávové obzory

Kávová kultura není jen o posedávání v kavárnách.

Cupping je degustace káv.

Zavětříte vůni kávy na sto metrů a v brněnských kavárenských podnicích jste pravidelní návštěvníci? Pak možná tušíte, co je to cupping. S profesionálními baristy jej nyní můžete zakusit i v Brně. A co víc, cupping neboli degustace káv je jen jedna z mnoha kávových aktivit, které baristé Petra Střelecká a Adam Obrátil ve své nové kavárně Industra Coffee chystají.

„Nejprve si přivoňte k namleté kávě, než ji zalijeme vodou. Ucítíte tak zvaně suché aroma,“ vyzývá účastníky testování káv Adam Obrátil. „Své postřehy si zapisujte a pak je společně zhodnotíme,“ dodává.

Před námi stojí deset hrnků s kávami z celého světa. Panama, Kolumbie, Etiopie i Kostarika. Po zalití kávy vodou o teplotě 95 stupňů naši průvodci po čtyřech minutách sbírají z hrnků sedlinu, která se nahoře vytvoří, pár minut nato začínáme testovat. Postupně obcházíme jednotlivé vzorky a ze lžic doslova usrkáváme hnědou tekutinu. „Jedná se o klasický způsob degustace, který se dělá na farmách, v pražírnách a v kavárnách,“ vysvětluje Petra Střelecká.

Papír se postupně plní poznámkami o tom, jaké má která ochutnávka aroma, zda převažuje složka kyselá, hořká či sladká, doplňujeme dle vlastních pocitů intenzitu na škále od jedné do tří. „Cílem není najít vítěze, ale především si rozšířit obzory a vytrénovat chuťové buňky,“ podotýkají oba pořadatelé akce. Přestože se totiž v Česku už několik let pozvolna rozmáhá kávová kultura, podobných akcí zaměřených na hlubší poznání kávy mnoho není. A když už, soustředí se do pražských podniků.

V Brně proto Industra Coffee může zaplnit díru na trhu a hlad po zkoušení zajímavých novinek. Navíc podle slov zakladatelů chtějí nejen servírovat výbornou kávu, ale věnovat se také osvětě. V plánu mají přednášky, degustace, kurzy pro začátečníky i odborníky.

Baristé a zakladatelé Industra Coffee Petra Střelecká a Adam Obrátil.

Oba zakladatelé Industra Coffee sbírali zkušenosti v Londýně, kde několik let pracovali ve vyhlášených kavárnách. „Byli jsme tam už moc dlouho, takže jsme z toho byli unavení. Navíc jsme tam vždycky žili s vědomím, že se chceme jednou vrátit,“ vysvětluje baristka Střelecká. Své zkušenosti prokazují také v soutěžích: Adam získal 3. místo v soutěži Barista Roku ČR 2013, Petra v tomtéž roce dosáhla na 5. místo britského šampionátu v aeropressu. Navíc složila zkoušky, které opravňují působit jako soudce na světových baristických soutěžích.

Industra Coffee je součástí bývalé výrobní a skladové haly mrazíren na ulici Masná, ze kterých vzniklo multifunkční centrum Industra. Do budoucna chtějí její tvůrci, obecně prospěšná společnost NNO Vaizard, vybudovat v těchto prostorech nejenom kavárnu, ale také galerii, coworking, ateliéry či pohybový sál.

Hlavní novinky