Přejít na hlavní obsah

Jak na poslední chvíli sehnat nájem v Brně

Tipy pro všechny, kteří hledají studentské bydlení.

Semestr za dveřmi a pořád nemáte střechu nad hlavou? Přečtěte si tipy, které vám s hledáním i domlouváním nájmu výrazně pomohou.

Nejdůležitější je si určit, ve které městské části chcete bydlet – obvykle to bude v okolí fakulty, na které studujete. Případně v okolí míst jako například práce, kde se nejčastěji pohybujete. Podle toho si zúžíte výběr, ušetříte vynaloženou energii a hledání bude najednou mnohem snadnější. Nejvíce nabídek momentálně najdete na webových serverech UlovDomov.cz, sReality.czbezrealitky.cz. Nezapomeňte ani na Vývěsku Informačního systému a na web bydleni.muni.cz, kde se to zvláště v obdobích mezi semestry nabídkami spolubydlení jenom hemží. Dalším cenným zdrojem mohou být facebookové skupiny s bydlením v Brně (například Bydlení Brno nebo Brno Bydlení).

Při hledání si zároveň odpovězte na otázky, jaký typ bytu hledáte a co od něj očekáváte. „Osobně sice sháním spolubydlení, ale se samostatnými pokoji. A ideálně, abychom nebyli na bytě více než tři, pak už je tam velký ruch,“ popisuje svoje představy studentka biologie Barbora.

Kromě rozdělení do pokojů a počtu spolubydlících nezapomeňte také popřemýšlet nad studentskou zásadní otázkou: Kolik můžete měsíčně za nájem se vším všudy zaplatit. Odpovědi vám opět s hledáním pomohou a výběr částečně zúží. Tak se můžete zaměřit pouze na vyhovující nájmy dle svých možností i představ a nebudete zbytečně plýtvat časem na prohlídky míst, která byste stejně museli odmítnout. Mimochodem, ceny nájmů se průměrně v Brně pohybují mezi 2500 až 3000 korunami, najdete ale i ceny výrazně vychýlené oběma směry – vždy totiž záleží na lokalitě, velikosti i vybavení.

Při výběru bytu se nezapomeňte zaměřit na pro studenta nezbytné věci, jako je například základní vybavení bytu (sporák, stůl, židle, postel), kvalita obydlí (ať vám doslova nespadne během prvního měsíce na hlavu) a třeba i to, kam uschováte dovezené kolo nebo sportovní vybavení.

Abyste na nic nezapomněli, můžete si s sebou na prohlídky brát blbuvzdorný Tahák nájemníka, který vám při prohlídce připomene vše potřebné k bytu i dohodě s majitelem. Před uzavřením smlouvy je pak dobré si nastudovat alespoň základní informace k právním otázkám nájmu a případná problematická ustanovení smlouvy raději probrat s některým kamarádem z právnické fakulty.

Hlavní novinky