Přejít na hlavní obsah

Mladí právníci sbírají ceny u simulovaných soudů

Z arbitráže v Hongkongu přivezli studenti Muni nejlepší umístění z neanglicky mluvících zemí.

Tým ve složení Matúš Kovačič, Veronika Zhejbalová a Martin Nováček za sebou má už několik prestižních mezinárodních soutěží.

Nanečisto si vyzkoušet, jak to chodí u soudního procesu, je pro budoucí právníky důležitou součástí studia. Studenti Právnické fakulty MU Veronika Zhejbalová, Matúš Kovačič a Martin Nováček se v létě zúčastnili celosvětové soutěže ADR Mooting Competition v Hongkongu a ze simulované arbitráže přivezli nejlepší umístění z neanglicky mluvících zemí.

Přihlášku si podal již několika podobnými soutěžemi ověřený tým v únoru a následujícího půl roku věnovali studenti každou volnou chvíli přípravě. „Dostali jsme přidělený případ a sami jsme si na něj museli vše potřebné nastudovat a připravit. Byly to hodiny a hodiny strávené nad knihami, všechno nás to ale bavilo,“ popsala Veronika.

Případ, který dostala trojice studentů přidělený, se týkal mezinárodních obchodních transakcí a vznikajících sporů v této oblasti. „Šlo o spor o náhradu škody mezi dvěma obchodníky z různých států, kteří obchodovali s pásky k multifunkčním hodinkám. Nedohodli se na pojištění a došlo ke ztrátě zásilky,“ objasňuje studentka a dodává, že během arbitráže museli postupně zastupovat obě strany sporu.

Ona sama měla na starosti studium jurisdikce, tedy příslušnosti soudu k rozhodování o dané věci, kterou se při arbitráži snažila zpochybnit. Martin se věnoval samotné sféře byznysu a výkladu norem o náhradě škody a Matúš zasedal v rozhodčím tribunálu jako mediátor, řídil tedy domluvu na smírném řešení sporu po skončení soudního řízení. „Mediaci se české soutěže příliš nevěnují, přitom je to důležitá součást sporu a je nezbytné ji zvládat,“ myslí si Veronika.

Druhé a páté místo
Ještě před začátkem samotného fiktivního soudního sporu odevzdal každý tým takzvané memorandum, tedy písemnou formu své obhajoby. Ta byla předmětem zvláštního hodnocení v samostatné kategorii soutěže a právě v této disciplíně obsadil tým Masarykovy univerzity druhé místo. Podle studentů se tím jen potvrzuje, že českým vysokoškolákům jde psaný projev o něco lépe než ústní konfrontace a že by nebylo na škodu věnovat se mootování ve větší míře při výuce.

Při arbitráži musely týmy čelit tříčlennému rozhodčímu tribunálu. „Neustále nám skákali do řeči a byli schopní klidně úplně odmítnout celou připravenou argumentaci, pokud se jim z nějakého důvodu nezdála,“ vzpomíná Veronika. Se svými kolegy postoupila do čtvrtfinále, kde už však tým nestačil na Australany, a obsadil tak páté místo ze sedmnácti zúčastněných škol.

Klíčovými kritérii pro hodnocení byly podle studentů uvěřitelnost předvedené obhajoby, její struktura, dodržení časového limitu čtyřiceti minut na tým a také úroveň angličtiny, která byla společným jazykem soutěže. Nejlepší umístění ze všech neanglicky mluvících zemí je tak pro české studenty cenným úspěchem.

Tým právnické fakulty ve stejném složení už má za sebou několik prestižních mezinárodních soutěží a v listopadu se chystá na další simulovaný soudní spor, jehož předkolo se letos uskutečnilo v africké Keni. Ve finále se studenti chystají řešit parafrázi na Krymskou krizi.

„S kluky jsme už sehraný tým a občas s námi některé problémy ochotně konzultují i vyučující. Naše studium už se bohužel chýlí ke konci a štafetu bychom rádi předali mladším spolužákům,“ uzavřela studentka s tím, že případní následovníci se nemají čeho bát. Fakulta jim většinou pokryje cestovní náklady a se zkušenostmi ze soutěží se uplatnění hledá mnohem snáze. Všichni tři úspěšní studenti už pracují pro právnické firmy.

Hlavní novinky