Přejít na hlavní obsah

Školka na univerzitě. Do Elánku MUNI chodí 26 dětí

Masarykova univerzita otevřela 1. září v budově na Komenského náměstí dětskou skupinu s názvem Elánek MUNI. Zařízení je určeno pro děti předškolního věku nejen zaměstnanců univerzity.

V budově na Komenského náměstí otevřeli zástupci vedení MU dětskou skupinu Elánek MUNI.

Šestadvacet dětí především ve věku od dvou do tří let je zapsáno do prvního ročníku školky, kterou ve spolupráci se soukromou firmou zřídila ve svých prostorách Masarykova univerzita. „Umístění dětí do školky s možností celotýdenní docházky i docházky ve vybraných dnech, tedy s možností navštěvovat skupinu také střídavě, bylo nabídnuto zaměstnancům fakult a pracovišť Masarykovy univerzity,“ uvedla ředitelka Personálního odboru RMU Barbora Šolcová s tím, že z MU nabídky zatím využili rodiče osmnácti dětí. Kapacitu školky doplnily děti z veřejnosti.

Rekonstruované prostory v prvním patře budovy na Komenského náměstí nabízejí vše, co moderní školka potřebuje. Sociální zázemí, šatnu, jídelnu i hernu, která se v poobědových hodinách díky rozkládacím lehátkům mění na prostor pro odpočinek. „Jsme velmi vděční, že se pro děti podařilo najít a zrekonstruovat tyto nádherné a vzdušné prostory přímo v centru města,“ poděkovala při slavnostním otevření školky její ředitelka Pavlína Veselá.

Slavnostního otevření školky se v první školní den zúčastnil také rektor MU Martin Bareš. „Mám velkou radost, že se po několika letech diskusí podařilo školku v univerzitních prostorách otevřít. Je skvělé, že Masarykova univerzita nyní může svým zaměstnancům nabídnout tuto možnost, která jim a jejich rodinám pomůže dobře skloubit jejich pracovní a soukromý život a jejich malým dětem poskytne podnětné a inspirativní prostředí,“ uvedl Martin Bareš.

Dvouletého syna přivedla ve čtvrtek první den do školky Jitka Štenclová. I při mateřské dovolené se tak několik hodin v týdnu již může věnovat také práci v Centru pro transfer technologií MU. „Oceňuji, že mám díky nově otevřené školce možnost víc pracovat. Navíc ve stejné budově, čímž se nám vše opravdu zjednoduší. A když jsem si dnes Kristianka vyzvedávala, usmíval se. První den tak zvládl a na další se bude určitě těšit.“

O 26 dětí se ve školce starají tři "tety".

Soukromé školky a jesle Elánek fungují po celé republice. S Masarykovou univerzitou spolupracuje firma od roku 2018, školka na Komenského náměstí je druhým zařízením tohoto druhu. První dětská skupina vznikla a funguje v blízkosti Univerzitního kampusu Bohunice. Nová dětská skupina na Komenského náměstí přijímá přihlášky i v průběhu roku.

Hlavní novinky