Přejít na hlavní obsah

Jaké je to být prvákem na MUNI

První přednášky, možná i samostatné bydlení, nová přátelství a zážitky, to vše vás čeká při nástupu na vysokou školu. Přečtěte si, co se honilo hlavou letošním prvákům, a nechte si od nich poradit!

Přijetím a zápisem do studia všechno teprve začíná. Od této chvíle se stáváte součástí akademické obce, a stejně jako univerzita vás, i vy obohatíte MUNI o něco nového.

Proto se každoročně v průzkumu ptáme nových studentů, jak se jim u nás líbí. Zajímá nás, co je trápí, z čeho mají obavy, jaké jsou jejich první zkušenosti nebo co by rádi zlepšili. Respondentů máme téměř 5 000 a na každé odpovědi nám záleží. Výsledky si čteme a snažíme se na ně reagovat. Kromě toho jsme pro vás oslovili i naše tři ambasadory, kteří zavzpomínali na své první dny na MUNI. Podívejte se, co vás čeká, a zažeňte obavy z neznámého!

Z čeho jsou prváci na MUNI nejvíc nadšení?

MUNI je prostě skvělá volba. Věříme, že i vás, podobně jako současné studenty, osloví naši vyučující. Řada z nich uváděla při vyplňování dotazníků dokonce konkrétní jména pedagogů, chválila jejich přístup a nadšení.

S nástupem na vysokou školu si i vy plníte přání studovat váš vysněný obor, zajímá vás každý předmět, který vás posune blíž k vytouženému cíli. V nejužším kruhu na fakultě jsou s vámi lidé, kteří to mají nastavené přibližně jako vy. Souzníte v pohledu na studium, spojuje vás společný zájem, myšlenky i představy o budoucnosti.

Stejně pozitivní je možnost volitelných předmětů, a to i napříč fakultami, které ještě umocní či rozšíří váš zájem o daný obor či sféru zájmu.

Dalším bodem, který prváci vyzdvihovali, byly prostory a moderní vybavení univerzity, zařízení učeben i zázemí pro studenty. Fakultní areály, univerzitní kampus i nově zrekonstruované budovy fakult v centru – to vše vás může jen mile překvapit. „Život vysokoškoláka jsem si na počátku studia užíval plnými doušky, nejenže jsem se cítil na fakultě velice komfortně, také umístění naší fildy v blízkosti kaváren a restaurací dotvořilo správnou atmosféru večerů,“ popisuje svoje zážitky ambasador Roman.

Je normální, že první dny jsou nervózní všichni

Jakmile se z vás na imatrikulaci stanou studenti Masarykovy univerzity, pocítíte hrdost. Alespoň letošní prváci to tak mají. Pokud se později dostaví nervozita nebo strach z nového, neděste se. Je to normální, zažívají to všichni.

Začínáte totiž úplně novou životní etapu, která v mnoha případech zahrnuje i vlastní bydlení a odloučení od rodiny. Noví lidé, nové povinnosti, jídlo si sháníte sami a ve skříni najednou nejsou vždy jen čisté ponožky... Své o tom ví i naše ambasadorka Katarína, která se do Brna přestěhovala ze Slovenska z menší obce u Myjavy: „Než jsem přišla na MUNI, měla jsem obavy, jak budu zvládat bydlení bez rodičů, sourozenců i svého psa. V Brně jsem moc lidí neznala, příchod do města pro mne znamenal, že se budu muset postavit na vlastní nohy.“

Studium na vysoké je prostě jiné než na střední škole. Musíte se zorientovat v novém prostředí přednáškových místností, zvyknout si na vyučující a celkově nový, samostatnější režim. A přestože děláme maximum, abyste měli vždy jednoduše dostupné informace, jistému zmatku se prostě nevyhnete.

Nový start přináší volnost

Změna je život, jak se říká. Zachovejte klid, nadechněte se do nové etapy a myslete na to, že po počátečních nesnázích přijde zasloužená odměna. „Určitě toho nelituji,“ dodává Katarína. „Příchod na MUNI byl vzrušující, cítila jsem se volná a dospělá. Všechno jsem samozřejmě musela hned na začátku objevovat, ale vysokoškolský život mne upřímně nadchl už v prvních dnech. Příchod na vysokou školu může ze začátku vypadat děsivě a můžete se cítit ztracení. Všechno to ale odezní hned v prvních dnech, alespoň taková je moje zkušenost,” vzpomíná Katarína. Studenti zkrátka potvrzují, že nejistotu brzy vyváží pocity silně pozitivní.

Seznamovací kurz Prvákoviny.

Na MUNI na to nebudete sami

Abyste překonali nejisté pocity, je důležité mluvit se svým okolím a neuzavřít se hned na začátku do své ulity. Najděte si přátele! Jak většina studentů potvrzuje, společně s přáteli brzy začnete naplno objevovat krásy studentského života.

Některá přátelství vás pak mohou provázet po celou dobu studia. Stejně to měla i naše ambasadorka Zuzka, která třetím rokem studuje Anglický jazyk a literaturu: „I v prváku jsem se nakonec uvolnila, jelikož jsem hned první den potkala parťačku, se kterou se studiem probíjíme společně dodnes. Měla jsem na začátku velké štěstí na lidi, to každopádně.”

Seznamovací akce Prvákoviny na půdě filozofické fakulty.

Co když nebudete mít hned první den štěstí? Jak hledat přátele, když nejste zrovna extroverti? Nebojte se, ani na hledání kamarádů nebudete sami. Řada fakult a kateder organizuje adaptační pobyty a neformální události, na nichž se seznámíte s vyučujícími, spolužáky a zároveň tak zahájíte studium fajn zážitky. Zkuste se zeptat i studentů starších ročníků, často vám dokáží poradit, jak který kantor zkouší, prodají vám svá skripta nebo předají zápisky. A mrkněte na nabídku studentských spolků, kde si přijdete na své a kde poznáte řadu stejně smýšlejících lidí.

A určitě vyzkoušejte Prvákoviny! Jedná se o dvoudenní seznamovací akci, na níž vás naučíme ovládat Informační systém, provedeme vás budovami fakulty nebo vám ukážeme, jak to v Brně žije. Příjemnou formou vás tak seznámíme s univerzitou, budoucími spolužáky i ostřílenými studenty. „Na Prvákoviny doporučuju rozhodně jít,“ povzbuzuje ambasador Roman z filozofické fakulty. „Já jsem na MUNI šel z gymplu sám a brzy jsem pochopil, že klíčem k úspěchu, jak přežít na univerzitě, je mít kamarády. Prvákoviny mi v tom pomohly – a nejlepší je, ačkoliv nás s většinou nepojí studium, že se stále setkáváme.“ Na Prvákovinách vám také ukážeme, kam se dál obracet o pomoc. Povíme vám o studijním oddělení vaší fakulty, kde si například vyřídíte potvrzení o studiu a další důležité dokumenty. Myslíme i na vaše duševní zdraví, a proto je na MUNI Poradenské centrum.

Nezapomeňme však ani na samotné Brno! Přátelské město nabízí nepřeberné množství kulturního, sportovního i dalšího vyžití a my s MUNI jsme rádi u toho. Teď už je jen na vás, jestli chcete být hrdou součástí naší univerzity, bydlet v Brně a poznávat všechny jeho krásy. Budeme se na vás těšit.

Hlavní novinky