Přejít na hlavní obsah

MUNI zvítězila v basketbalovém derby nad MENDELU

Několik stovek diváků přilákal do Sportovní haly Vodova v Brně zápas třetího ročníku Univerzitní basketbalové ligy mezi Mendelovou a Masarykovou univerzitou. Prestižní souboj si nenechal ujít ani velvyslanec USA v Česku Bijan Sabet, rektor pořádající MENDELU Jan Mareš a prorektor MUNI Radim Polčák.

Týmy MUNI (v modrém) a MENDELU s americkým velvyslancem Bijanem Sabetem.

Právě americký velvyslanec, který předtím MUNI navštívil, vhazuje úvodní míč a oba týmy se vrhají do hry s intenzivní energií. Již v první čtvrtině získává MUNI náskok 16:14 a ve vedení se drží i v poločase (42:34).

O přestávkách atmosféru zpestřuje svým skvělým vystoupením nově vzniklý tým roztleskávaček a představí se také basketbalový tým vozíčkářů SK Hobit Brno. Své vozíky dokonce propůjčují šesti vybraným divákům, kteří si zahrají štafetu v házení na koš. V této disciplíně diváci z MUNI vítězí, ale celková soutěž tribun nakonec končí remízou poté, co je MENDELU prohlášena za hlasitější tribunu a vyhrává i v pití piva na rychlost. Celková naměřená hlasitost činí 106 decibelů, což nepřekonává rekord nejhlasitějšího sportovního utkání v ČR, který padl 11. října při hokejovém derby mezi MUNI a VUT.

Americký velvyslanec se postaral o úvodní rozskok.

Na palubovce ale MUNI vede i po třetí čtvrtině. Pět minut před koncem zápasu soupeř dotahuje na 62:67, ale brzy nato je rozdíl ve skóre opět dvouciferný. Z tribun se ozývá hlasitý zpěv lidové písně „Vysoký jalovec“, zatímco se hráči MENDELU snaží v posledních třiceti sekundách zápasu snížit své manko na soupeře. Masarykova univerzita vítězí 90:77. Za svůj výkon tým získává sud piva a pohár od prorektora.

O vítězství se bojovalo až do konce.

„Fanoušci byli velmi hlasití, a za to jsem vděčný. Stejně jako za to, že jsme mohli hrát v této velké hale. Naše vítězství bylo týmové, ale z velké části se na něm podílel náš velký tahoun, hráč číslo 3, rozehrávač Daniel Szarowski, který vstřelil hodně trojbodových košů. Do příštího zápasu bychom ale mohli zapracovat na útočných i obranných doskocích,“ hodnotí souboj hráč MUNI Tomáš Války, student biochemie na přírodovědecké fakultě.

Zmíněný Daniel Szarowski z fakulty sportovních studií se kromě pozitivních hodnocení od svých spoluhráčů dočká i titulu nejlepšího hráče za MUNI. „Neměl jsem žádná očekávání. Když žádná nejsou, může výsledek jedině překvapit. Věděl jsem, že má přijít hodně diváků, a doufal jsem, že to bude pěkný zápas, což se mi vyplnilo. Byla plná hala, fandilo se a ještě jsme vyhráli, takže jsem spokojený. Mám skvělý pocit i ze svého ocenění, ale důležitější je pro mě týmová výhra. Myslím, že jsme oproti MENDELU hráli jako tým sehraněji, ale bylo to hodně vyrovnané,“ hodnotí Szarowski zápas.

MUNI se prosazovala střelami z dálky i z podkošového prostoru.

Křídelník týmu Dominik Holaň, student fakulty sportovních studií a pedagogické fakulty, je v týmu již od jeho samotného vzniku, tedy třetí sezonu. Věří, že univerzitní hra je skvělá příležitost si zahrát mimo svůj klub, poznat další lidi, které basketbal také zajímá a zahrát si i s jinými univerzitami. „Tato akce byla skvěle propagovaná, dokonce na mě na Instagramu vyskakovaly placené reklamy. Jsem rád, že to MENDELU vzala do svých rukou a udělala z toho show pro veřejnost,“ oceňuje pořadatele. „Myslím, že jsme vyhráli, protože jsme chtěli víc. Většina z nás trénuje opravdu intenzivně, až několikrát týdně, což hráči z MENDELU říct nemůžou,“ shrnuje Holaň možné důvody výhry.

Pro rozehrávače Tomáše Houzara z právnické fakulty šlo o druhý univerzitní zápas. „Je to svým způsobem čest reprezentovat svou univerzitu. U nás ještě bohužel, zejména univerzitní basketbal, nemá takovou tradici. Myslím si ale, že postupem času by se to mohlo zlepšit.“ Na trénincích se hráči setkávají jednou týdně, spíše ale podle toho, jak má kdo čas. Všichni hráči univerzitního týmu trénují primárně ve svých klubech, někteří dvakrát denně, jiní čtyřikrát týdně. „Nemusíme spolu tolik hrát, jde o to znát pozice. Vše potom už vyplyne ze hry,“ popisuje přípravu týmu Daniel Szarowski.

Tým MUNI s prorektory Radimem Polčákem a Šárkou Pospíšilovou, kteří přišli hráče podpořit.

„Atmosféra zápasu byla skvělá, oba fanouškovské tábory hlasitě fandily a hráči dokonce s fanoušky komunikovali gesty. Padlo hodně tříbodových střel, MENDELU mě překvapila. I když má méně zkušený tým, podali super výkon. MUNI ale táhlo duo rozehrávačů Houzar a Szarowski. MENDELU oproti tomu měla body rozdělené mezi více hráčů,“ popisuje z tribuny průběh zápasu student fakulty sociálních studií Šimon Valenta.

„Protože nedošli dva dobří hráči, kteří minulý týden hráli proti VUT, čekal jsem, že zápas bude dramatičtější a nebude mít jednoznačný průběh,“ komentuje souboj trenér týmu MUNI Tomáš Vencúrik, odborný asistent z fakulty sportovních studií. „Divácká podpora byla velkou motivací. Bylo by skvělé, kdyby se to zopakovalo i u nás v kampusu 28. listopadu proti Univerzitě Palackého. V kampusu si také 11. prosince zahraje náš ženský basketbalový tým proti týmu VUT,“ zve na další zápasy.

Další zápas MUNI hraje 28. listopadu proti Univerzitě Palackého.

Derby otevřené většímu počtu návštěvníků a propagované různými způsoby se podle Filipa Červinky z pořádajícího Rektorátu Mendelovy univerzity vydařilo. „Jsme nadšení a doufáme, že budeme pokračovat i v příštích letech. Tento zápas se hraje v rámci basketbalové ligy, liga se hraje například i ve volejbale, fotbale nebo futsale, takže bychom chtěli navázat na organizování volejbalu, který může být také pro diváky atraktivní,“ uzavírá.

Do haly dorazilo přes 600 diváků z obou univerzit.

Autorka je studentkou fakulty sociálních studií.

Hlavní novinky