Přejít na hlavní obsah

Na univerziádě se blýskly biatlonistky

Z jedenácti medailí české výpravy se o tři postaraly studentky fakulty sportovních studií.

Jitka Landová.

Ziskem celkem jedenácti medailí skončila pro českou výpravu ve španělské Granadě Zimní světová univerziáda. Ze tří zlatých, tří stříbrných a pěti bronzových patří hned tři studentkám Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity.

Velkou radost udělala celému týmu a příznivcům hlavně Jitka Landová. Biatlonistka, která v současnosti pomáhá k úspěchům také „velké“ české reprezentaci a sbírá úspěchy v závodech světového poháru, získala vůbec první zlato pro český tým. Další dvě pak vybojovali snowboardista Petr Horák a skikrosařka Nikol Kučerová.

K nejcennější medaili na 12,5 kilometrů dlouhé trati přidala Landová ještě bronz ve sprintu na 7,5 kilometru. Biatlonový úspěch ještě zvýraznila kolegyně Landové ze školy i z reprezentace Eva Puskarčíková. Ve vítězném závodě na 12,5 kilometru dojela na stříbrné pozici.

„Holky se od loňské sezony výkonnostně hodně zvedly. To, jak se jim daří, je opravdu zasloužené. Pomohl jim už předchozí reprezentační trenér a ten nynější, Zdeněk Vítek, je nechal vyrůst ještě víc,“ uvedl Jan Ondráček, který má na fakultě sportovních studií biatlonovou specializaci na starost. Pochválil i výkon další z biatlonistek Ludmily Horké. „V individuálním závodě na patnáct kilometrů skončila sedmá, což byl výborný výkon. Všechny nás překvapila.“

Všechny úspěchy zástupkyň Masarykovy univerzity se urodily ještě ve slovenské části univerziády, které se konala od 24. ledna do 3. února v okolí Štrbského plesa. Na druhou polovinu, tedy halové sporty a alpské lyžování nebo snowboarding, zamířili sportovci do španělské Granady.

Podle vyprávění Jana Ondráčka byla univerziáda pro obě medailistky i dalšího reprezentanta Michala Krčmáře náročnou akcí. Všichni tři za sebou měli tři závody světového poháru v rychlém sledu, po posledním se přes noc přesunovali na Slovensko, kde však mohli kvůli reprezentačním povinnostem absolvovat jen omezený počet závodů. A hned po univerziádě jeli zpět do Česka připravovat se na světový pohár v Novém Města na Moravě.

Ve španělské části letošní zimní olympiády vysokoškoláků upoutali největší pozornost hokejisté. V turnaji se jim dařilo tak, že narazili až v semifinále, které prohráli 2:1 s Kazachstánem a v boji o bronz podlehli silnému kanadskému výběru 6:2. Celý turnaj vyhrálo Rusko.

Hlavní novinky