Přejít na hlavní obsah

Z absolventské stáže ke stálé práci v Hiltonu

Šárka Pavlovičová se díky absolventské stáži programu Erasmus+ stala personalistkou hotelu Hilton.

„Pořádala jsem nejrůznější večírky a setkání pro zaměstnance, o ty nebyla v hotelu nouze. Díky nim se i při tak velkém množství zaměstnanců téměř všichni znají,“ líčí Šárka Pavlovičová, která se v organizování akcí našla.

Na studijní pobyt nevyjela, ale před státnicemi se Šárka Pavlovičová rozhodla přihlásit na absolventskou stáž přes program Erasmus+ a po dokončení studia odjela na čtyři měsíce na personální oddělení hotelu Hilton v Londýně.

Místo plánovaných čtyř měsíců ale absolventka veřejné politiky a lidských zdrojů na Fakultě sociálních studií MU v Londýně zůstala více než rok. Po skončení stáže totiž Šárce její nadřízená nabídla pozici personalistky, na což s nadšením kývla – život v devítimilionové džungli plné neomezených možností si zamilovala a nechtělo se jí ještě vracet domů.

V hotelu, kde je víc než tisíc pokojů a kde pracuje přibližně 500 zaměstnanců, měla Šárka jako stážistka na starosti převážně činnosti spojené s náborem nových zaměstnanců: procházení životopisů, komunikaci s uchazeči, organizování výběrových řízení v podobě assessment centra a mimoto se zúčastnila také několika veletrhů pracovních příležitostí.

Kromě toho ale organizovala nejrůznější akce pro zaměstnance. Jednou z nich bylo například pravidelné setkávání generálního manažera hotelu se zaměstnanci. „Také jsem pořádala nejrůznější večírky a setkání pro zaměstnance, o ty nebyla v hotelu nouze. Díky nim se i při tak velkém množství zaměstnanců téměř všichni znají,“ líčí absolventka, která se v organizování akcí našla.

Když se pak Šárka v září stala oficiálním zaměstnancem Hiltonu, náplň její práce začala být ještě pestřejší. Přibyly další zajímavé projekty. Zabývala se adaptací zaměstnanců, ale pracovala také na projektech zaměřujících se na společenskou odpovědnost organizace. Jedním z těch největších je spolupráce s neziskovou organizací usilující o začleňování lidí s handicapem do pracovního procesu. Díky tomu začala před rokem v kuchyni na čtyři hodiny týdně pracovat mladá dívka s Downovým syndromem.

„Obě jsme do hotelu nastupovaly téměř ve stejnou dobu, takže jsem mohla od začátku sledovat, jak moc ji tato zkušenost posunula,“ vypráví Šárka. „Z dříve tiché a nenápadné slečny se stal člověk plný sebedůvěry, který teď s nadšením sdílí své zkušenosti s dalšími lidmi se stejným postižením.“ Nedávno tak v hotelu dokonce otevřeli čtyři nové pracovní pozice pro lidi s Downovým syndromem. „Je naprosto úžasné vidět, jak organizace přispívá ke změně života lidí s handicapem,“ říká absolventka.

Přestože život v Londýně není nejlevnější, jako stážistka se stipendiem od Masarykovy univerzity Šárka hospodařila bez větších problémů – po dobu stáže jí totiž hotel poskytl bydlení zdarma, které se navíc nacházelo kousek od práce, což bylo finančně velmi výhodné. Díky ušetřeným penězům se tak mohla podívat do různých koutů Británie.

Šárka se z Londýna vrátila na konci dubna z rodinných důvodů zpátky do Česka. „Ten rok utekl jako voda a těžko se mi odcházelo – díky pozici na HR jsem se znala téměř se všemi: od kuchařů, číšníků či údržbářů až po top management hotelu,“ vzpomíná s tím, že když odjížděla, bylo to, jako by opouštěla rodinu. „Získala jsem ale zkušenosti, které jsou k nezaplacení,“ dodává absolventka.

Hlavní novinky