Přejít na hlavní obsah

Veletrh JobChallenge dává studentům šanci získat práci

Akce se koná 11. listopadu v Adam Gallery. Představí se na ní 89 zaměstnavatelů.

Přemýšlíte nad svojí pracovní budoucností? Nemáte představu o zaměstnavatelích, kteří by vás mohli chtít do svých řad? Bojíte se výběrového řízení? Pak by se právě vám mohla být užitečná návštěva Veletrhu práce pro studenty a absolventy VŠ JobChallenge 2015. Pod jednou střechou sdružuje 89 zaměstnavatelů hledajících nové a talentované zaměstnance a stážisty.

Akce se odehraje 11. listopadu v Adam Gallery od 9:00 do 16:30. Registrovat se na něj můžete zde. Každý tak zapsaný student či absolvent by měl do svého profilu nahrát i svůj životopis. Zástupci firem si je prochází, a když je někdo zaujme, mohou ho sami oslovit s nabídkou práce.

„Loni jsem byla na veletrhu úplně poprvé. Překvapilo mě množství firem, které zde vystavovaly – od obchodních řetězců přes bankovnictví až k personálním agenturám,“ říká studentka Pavlína Mikulicová.

>> podívejte se na úplný seznam letošních vystavovatelů

Možnost promluvit si s lidmi z různých společností jí v mnohém pomohla. Poznala, jak jednotlivé firmy vystupují na veřejnosti, jakým způsobem komunikují s potenciálními zaměstnanci a udělala si představu o celkové firemní kultuře.

„Návštěvníci se nás můžou zeptat na volné pracovní pozice, různé formy spolupráce se studenty, ke kterým patří například nabídka diplomových prací a stáží. Bavíme se také o firemní kultuře, benefitech a o tom, jak probíhá výběrové řízení. Se studenty také probíráme informace, co nás čeká a nemine v rámci běžného pracovního dne a jaké je naše pracovní prostředí,“ říká Lukáš Mašek z Komerční banky, která na JobChallenge vystavuje už po šesté.

Oboustranně výhodné setkání
Stejně jako se firma představí návštěvníkovi, tak by se měl i návštěvník představit firmě. „Vyplatí se k veletrhu přistupovat jako k přijímacímu řízení,“ vysvětluje koordinátorka veletrhu Lenka Kováčová. „Každý by měl přijít slušně oblečený, jako kdyby šel na pohovor, a vzít si s sebou několik životopisů. Hodí se mu i vizitky, případně portfolio jeho prací,“ doplňuje.

Dobrá sebeprezentace se rozhodně počítá. Každý by měl chtít zanechat ve vystavovatelích co nejlepší dojem. „Na otázky odpovíme každému. Pokud nás ale někdo zaujme, můžeme zvážit, jestli ho později oslovíme s konkrétní nabídkou,“ vysvětluje Mašek.

Téměř 90 vystavovatelů
„Letos se nám na stejnou výstavní plochu podařilo dostat o třetinu více vystavovatelů. Na návštěvníky bude čekat téměř 90 firem,“ pochvaluje si Markéta Rolincová, koordinátorka spolupráce se zaměstnavateli. Na výstavní ploše se potkají zástupci středních a velkých podniků ze soukromé sféry, ale i státní správy.

Aby se návštěvníci mezi vystavovateli snáze zorientovali, jsou firmy barevně rozděleny do 13 různých sektorů: finance, chemie, informační technologie, lidské zdroje, marketing a obchod, personální a poradenské služby, právo, stavebnictví, strojírenství, technika, jazyky, zákaznický servis, zemědělství. Každý zaměstnavatel si zvolí jednu až čtyři barvy, podle toho, z jakých oborů hledá zaměstnance.

„Díky tomu studenti nemusí tápat a rovnou ví, na který stánek zajít. Zrovna tak studenti budou barevně označeni podle oborů, o něž se zajímají, aby je mohli aktivně oslovovat i sami vystavovatelé,“ upřesňuje koordinátorka veletrhu Lenka Kováčová.

Osobní rozvoj po všech stránkách
Organizátoři by chtěli, aby studenti vnímali veletrh jako svoji vlastní výzvu. Překonali svůj strach, aktivně přistupovali k zaměstnavatelům a dostali ze sebe to nejlepší. S přípravou na veletrhu mohou začít také na veletržním blogu.

Osobní rozvoj ale pokračuje i na samotném veletrhu. „Studenti se mohou těšit na tři panely doprovodného programu,“ prozrazuje Veronika Čechová, koordinátorka doprovodného programu. „Na panelu rozvoje se zaměříme na efektivní komunikaci, řešení problémů, obchodní dovednosti nebo týmové role. Na panelu praktických tipů se budeme věnovat networkingu, sociálním sítím a dalším oblastem, které vám mohou pomoci. Panel firmy se zaměří na náborový proces v jednotlivých firmách,“ upřesňuje.

Veletrh JobChallenge 2015 pořádají tři největší brněnské univerzity – Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně a Vysoké učení technické Brno. Organizaci mají na starosti kariérní a poradenská centra těchto univerzit.

Hlavní novinky