Přejít na hlavní obsah

Pomáhejte cizincům poznat Brno

International Student Club pomáhá zahraničním studentům sžít se s Brnem. Staňte se jeho součástí.

Představte si, že se chystáte vycestovat za studiem do cizího města vzdáleného stovky nebo tisíce kilometrů od vaší rodné země. Neznáte jeho kulturu, jazyk ani zvyky. Ruku na srdce – nebylo by hezké mít při sobě někoho, kdo dané město zná jako své boty?

Právě na tomhle principu stojí spolek, který se rozhodl pomáhat zahraničním studentům cítit se v Brně jako doma a nezažívat tolik strastí vyplývajících z pobytu v cizině. International Student Club (ISC) je spolek Masarykovy univerzity, který byl založen v  roce 2003. O  rok později, v srpnu 2004, se stal součástí Erasmus Student Network.

V čele ISC stojí rada, kterou tvoří devět lidí. Zbytek jsou desítky takzvaných tutorů, jejichž posláním je starat se o přicházející studenty při jejich příjezdu a vůbec pomáhat při zařizování úvodních formalit, jako je založení bankovního účtu, vyřízení šalinkarty nebo české SIM karty. A když si tutoři s přidělenými studenty vzájemně sednou, chodí spolu třeba celý semestr posedět na pivo.

Klub nabízí v průběhu semestru i pestrý program. Jednou do týdne se uskutečňují takzvané country presentations, kde může každý zahraniční student libovolným způsobem představit zemi, ze které pochází. V nabídce ISC jsou také jazykové kurzy vedené cizinci.

Pořádají se také různé výlety, při nichž můžou cizinci poznat jak známá místa v Česku tak v okolních zemích. Nejznámější z aktivit jsou ale středeční party, které se odehrávají v různých klubech nebo na jiných vyhlášených místech ve městě. Slavné jsou například Boat Party na vlnách brněnské přehrady.

Členství v ISC má řadu výhod. Třeba získání ESN karty, na kterou se váže spousta slev nebo i vstupy zdarma na zmíněné středeční večírky. To nejdůležitější jsou ale zkušenosti a noví kamarádi. „Díky ISC jsem poznala spoustu nových lidí z celého světa. Největší odměnou pro mě osobně je, že si můžu procvičit jazyky, a taky mám dobrý pocit, že někomu pomáhám v začátcích v Brně,“ uvádí studentka filozofické fakulty a tutorka Martina Maini.

Stát se členem ISC je jednoduché. Stačí vyplnit formulář na webu v sekci For Tutors, nebo přímo v kanceláři na Komenského náměstí 2.

Hlavní novinky