Přejít na hlavní obsah

Martin Toul: Ceny mě motivují do další vědecké práce

Letošní absolvent doktorského studia na přírodovědecké fakultě Martin Toul získal v závěru roku dvě významná ocenění své výzkumné práce: Cenu ministra školství a cenu Doctorandus při letošním ročníku vědeckých vyznamenání Česká hlava 2023. 

Ocenění společnosti Veolia, cena Doctorandus za přírodní vědy se uděluje za inovativní přístup, nejvýraznější počin, odbornou nebo vědeckou činnost studenta doktorského studijního programu, obzvláště pak v matematice, fyzice, chemii, biologii a medicíně. Martin Toul z Loschmidtových laboratoří Masarykovy univerzity hledá odpovědi na otázky, jak fungují enzymy na molekulární úrovni a jaké jsou jejich největší limitace. Zároveň ho zajímá, jak lze těchto znalostí prakticky využít v průmyslu či medicíně. Magazínu M mladý talentovaný vědec poskytl následující rozhovor.

Co pro vás tato ocenění znamenají?

Získaných ocenění si nesmírně vážím, ale beru je především jako úspěch celé výzkumné skupiny. Bez ostatních členů by nebylo možné žádných výsledků dosáhnout, za což jim patří velký dík. V každém případě jde o vynikající uznání ve vědecké komunitě a potvrzení toho, že výzkum, kterému jsme se s mými kolegy věnovali, má skutečný význam a důležitý dopad na společnost. Ceny jsou mi obrovskou motivací do další vědecké práce na pomezí biomedicíny, biochemie a biofyziky.

Pomáhají vám nějak získané ceny i ve vaší práci, ve smyslu získání nových kontaktů, upozornění na výzkum?

Zisk ocenění s sebou určitě nese i jistou míru zviditelnění ve vědecké komunitě. Nově získaných spojení jsem zatím přímo nevyužil, ale předávání ocenění mi umožnilo potkat nové skvělé osobnosti z akademické i komerční vědecké sféry. Věřím proto, že půjde do budoucna o velmi užitečné kontakty pro případnou spolupráci a posunutí vědeckých projektů na ještě vyšší úroveň díky rozsáhlejší multidisciplinaritě.

Čím se aktuálně ve svém výzkumu zabýváte a čeho byste rád dosáhl v příštím roce?

Před několika měsíci jsem dokončil své doktorské studium, tudíž jsem se přesunul na novou pozici do zahraničí, konkrétně do výzkumného institutu VIB v belgickém Gentu. Zde zůstávám věrný výzkumu proteinů, ale ve zcela jiném kontextu a za použití zcela odlišných metod, abych si rozšířil obzory nad rámec projektů během doktorského studia. Pevně věřím, že mi to později umožní kombinovat různé přístupy do co nejefektivnějšího řešení. Konkrétně se věnuji proteinu, u nějž bylo teprve loni prokázáno, že stimuluje regeneraci srdeční tkáně po infarktu. Naším cílem je nyní objasnit, jakým přesně mechanismem tato regenerace probíhá na molekulární úrovni. V ideálním případě nám toto pochopení následně umožní protein upravit tak, aby byla regenerace srdeční tkáně co nejúčinnější pro jeho výhodné využití v klinické praxi. Pacientům po infarktu by to tak umožnilo maximalizovat šance na úspěšný návrat do normálního života.

RNDr. Martin Toul, Ph.D. je držitelem dvou Cen rektora MU pro vynikající studenty jak magisterských, tak i doktorských studijních programů, laureátem Ceny Brno PhD talent (2018/2019). V roce 2020 získal Fulbrightovo postgraduální stipendium pro doktorské studenty, díky kterému absolvoval semestr na Texaské univerzitě v Austinu ve skupině prof. Kennetha A. Johnsona. Úspěšně absolvoval program MUNI Mendel Doctorandus a obhájil svou disertační práci v režimu Evropského doktorátu. V letošním roce byl za svoji práci oceněn Cenou MŠMT. Martin Toul se ve volném čase věnuje snowboardingu a společenským tancům. 

Hlavní novinky