Přejít na hlavní obsah

Mladí na internet neutíkají, je pro ně jen nástrojem


Internet a nová média hýbou v posledním desetiletí světem. Přesto stále zůstává řada oborů, které ho zcela nereflektují. Mezi takové se donedávna počítala i vývojová psychologie. Mění to publikace Digital Youth. The Role of Media in Development odměněná Cenou rektora za významný tvůrčí čin. Jejím spoluautorem je David Šmahel z fakulty sociálních studií. A cenu pro nejlepší studenty doktorských programů dostala také Šmahelova doktorandka Anna Ševčíková.

Ve vaší práci jste se podívali na internet ve vztahu k vývojové psychologii. Co si pod tím představit?
DŠ: Zajímalo nás, jak využívání internetu a dalších nových médií přispívá k vývojovým úkolům mladých a adolescentů – tedy ke hledání identity a sebe sama, k rozvoji přátelských a partnerských vztahů či rozvoji sexuality a řadě dalších oblastí.

A k čemu jste dospěli?
DŠ: Naše hlavní teze spočívá v tom, že internet je jenom dalším prostředím, kde můžou mladí hledat sebe sama. Je to spíše nástroj než svět sám o sobě, který by existoval bez reálného kontextu.
AŠ: Offline a online svět jsou pro většinu lidí zcela propojené světy a mladí používají internet spíše v souladu se svojí reálnou identitou. Jinými slovy to, co dělají na internetu, zpravidla odpovídá tomu, co chtějí a dělají i v reálném světě.

Takže neutíkají do virtuálních světů?
DŠ: Samozřejmě že příklady utíkání z offline světa se také najdou. Jsou to ale extrémní případy, které najdete i v jiných oblastech – od sportu až po drogy.

Jaký výzkum plánujete dál?
DŠ: Působíme mimo jiné v evropském projektu, který se zabývá riziky používání internetu u dětí a absolventů. Na něm budeme pracovat ještě několik následujících let.
AŠ: Výzvou jsou pro nás také mezinárodní srovnávací výzkumy, které náš český tým povede.

Hlavní novinky