Přejít na hlavní obsah

Starší studenti seznamí prváky s univerzitou

Čeká vás první semestr na Masarykově univerzitě? Přihlaste se na Prvákoviny nebo Zaškolovák.

Seznámení s novými spolužáky, spousta zábavy, ale i tipy a triky do začátků studia. To vše nabízí novým studentům Masarykovy univerzity Zaškolovák a Prvákoviny.

Zaškolovák je prodloužený víkend, který se koná ve dvou turnusech v kempu na Vranovské přehradě. „Budoucí prváci se seznámí se svými spolužáky a navíc se dozvědí, jak to na škole funguje. Instruktoři z řad starších studentů jsou rozděleni podle fakult, které studují a předávají své zkušenosti dále,“ uvádí školitelka Katka Gardoňová.

Zaškolovák však není pouze o škole, na studenty čeká také spousta zábavy. Je možné zatančit si zumbu, vyzkoušet seskok na laně a spoustu dalších aktivit. Zájemci se mohou přihlásit na stránkách muni.zaskolovak.cz, kde najdou také informace o ceně a přesných termínech letošního Zaškolováku.

Prvákoviny pořádané Poradenským centrem MU jsou na rozdíl od Zaškolováku kratší a také levnější. Za dvoudenní program v malých skupinkách rozdělených podle fakult každý zaplatí pouze dvě stě korun a studenti si užijí dva dny přímo v Brně, poznávají se s novými spolužáky i s městem. První termíny začínají koncem srpna a jede se až do poloviny září.

„Prvákoviny byly takový můj základ všech kontaktů na vysoké škole. Všichni jsme byli na stejné lodi a nevěděli jsme, do čeho jdeme. Vytvořili jsme si parádní atmosféru. I naši vedoucí byli bezvadní, takže to byly dva skvěle prožité dny,“ libuje si návštěvník minulého ročníku Tomáš Kremr. Zároveň přiznal, že bez Prvákovin by se ve škole cítil zpočátku jako páté kolo u vozu.

Mezi novými studenty si získaly oblibu hlavně informační přednášky, kde se dozvědí důležité informace o tom, jak to chodí na univerzitě a fakultě. „Prváci jsou hodně zvědaví, a proto nás zahrnují spoustou dotazů, které se jim snažíme co nejlépe zodpovědět,“ popisuje průvodkyně z řad starších studentů Markéta Rolincová.

Pokud se nestíháte na žádnou z akcí přihlásit, ale přesto byste se rádi dozvěděli nějaké tipy do začátku studia, můžete využít speciální sekce našeho webu s řadou tipů a rad právě pro studenty prvních ročníků.

Hlavní novinky