Přejít na hlavní obsah

Tipy pro studenty: IS je váš pomocník, vytěžte ho na maximum

Informační systém Masarykovy univerzity v sobě má kromě základní studijní agendy i řadu aplikací, které vám mohou ulehčit studium. Znáte je všechny?

Potvrzení o studiu

Úplnou novinkou od začátku roku 2020 je aplikace, ve které si jedním klikem vygenerujete potvrzení o studiu na aktuální semestr. Nikdy víc už nemusíte stát fronty na studijním oddělení jen kvůli tomuto dokumentu. Ten vygenerovaný je opatřený kvalifikovanou elektronickou pečetí a je plnohodnotnou náhradou papírové verze, nikde by tak neměl být odmítnut.

Aplikaci najdete v ISu v sekci Student/Během studia, tady je přímý odkaz.

V každém semestru si můžete potvrzení vygenerovat jen jednou, všechna starší potvrzení pak ale najdete v archivu. Každý dokument navíc kromě naskenovaného podpisu a pečeti obsahuje také QR kód, který umožňuje rychlé ověření jeho platnosti.

„Aplikace je navržená tak, aby bylo naše potvrzení použitelné pro orgány veřejné moci i pro všechny možné soukromoprávní účely a dalo se použít v původní elektronické formě i ve formě listiny. Studenti mohou elektronické potvrzení třeba přímo vkládat do datových schránek, posílat ho na elektronické podatelny nebo na e-mailové adresy všech možných příjemců,“ uvedl prorektor pro legislativu, informační technologie a korporátní vztahy MU Radim Polčák.

Plánovač studia

Plánovač studia je aplikace, která vám umožní jednoduše a intuitivně naskládat jednotlivé předměty do semestrů, kdy je chcete absolvovat. Přehledně pak vidíte, kolik kreditů ve kterém semestru splníte, kolik jich získáte celkem a jestli vám to bude stačit k úspěšnému ukončení studia.

Rozhodnete-li se plány změnit, stačí předměty přetáhnout mezi semestry. Aplikace pak u každého předmětu zobrazuje jeho aktuální status – snadno tak poznáte, jestli máte předmět teprve naplánovaný, jestli je už zapsaný, nebo dokonce úspěšně splněný.

Aplikaci najdete v ISu v sekci Student/Během studia. I když nejste zrovna plánovací typ, pokud jde o studium, bez aspoň základní strategie se neobejdete.

Kontrola průchodu studiem

Pokud si nejste jistí, co všechno musíte absolvovat ke zdárnému ukončení vašeho studia či jaké jsou pro vás platné předepsané limity pro jednotlivé typy předmětů a kolik už toho máte splněno, pomůže vám aplikace Kontrola průchodu studiem.

Ukáže vám, co všechno ještě musíte absolvovat, a nemělo by se vám tak stát, že na něco zapomenete. Údaje o vašem dosavadním studiu totiž aplikace porovná s vybranou studijní šablonou.

IS připomíná

Kromě toho, že se v ISu můžete na spoustu věcí sami podívat nebo si je nechat vypsat, vás bude informační systém na ty nejdůležitější dokonce sám upozorňovat. Jedná se hlavně o registraci a zápis předmětů, zápis do semestru nebo úkony spojené s přerušením studia. Aby vám pro opomenutí některé z těchto věcí nebylo ukončeno studium, upozorňuje na ně informační systém výstražnou červenou notifikací na úvodní obrazovce a v některých případech také e-mailem.

IS vám na konci období registrace nebo na konci zkouškového připomene, že máte povinnost si zaregistrovat opakovaný předmět. Pokud nemáte zaregistrovaný dostatečný počet kreditů do dalšího semestru, rovněž budete upozornění na nutnost registraci provést. Pokud už v průběhu zkouškového splňujete podmínky pro postup do dalšího semestru, vyzve vás IS k podání žádosti o zápis do dalšího semestru.

I když vás IS na většinu klíčových věcí dokáže upozornit, není dobré spoléhat se jen na něj. Berte jej spíše jako pomocníka a své povinnosti si stejně pečlivě nastudujte.

Kalendář

Kalendář v informačním systému vám dokáže na jednom místě zobrazit hned několik důležitých typů událostí. Automaticky zobrazí váš rozvrh hodin na aktuální týden, do toho přidá klíčové události spjaté s výukou, jako je třeba konec období změn v zápisu předmětů, začátek či konec výuky či začátek a konec zkouškového období. Ve zkouškovém zobrazí také termíny zkoušek, ke kterým jste přihlášeni, a navrch přidá i nejdůležitější univerzitní akce.

Odkaz do aplikace Kalendář najdete hned na úvodní stránce ISu, zobrazit si ho můžete jak v týdenní, tak v denní nebo měsíční variantě, nebo si nechat vypsat jednotlivé agendy. Vedle kalendáře nabízí IS další doplňkové funkce, které se vám rovněž mohou hodit. Můžete si nechat vyhledat předměty vyučované v době, kdy máte v rozvrhu volno, zobrazit si rozvrhy jednotlivých místností na fakultě nebo jejich rezervace.

Kalkulátor poplatků

I při veškeré snaze a píli může nastat situace, kdy si nejste jistí, jestli už nebudete muset platit za studium. Jde především o případy, kdy kombinujete více studií najednou a některé zrovna neprobíhá podle plánu. Pro tyto případy existuje aplikace Kalkulátor poplatků, kterou najdete v ISu v sekci Student/Během studia. Aplikace vám graficky zobrazí souběh všech vašich studií a vypočítá, kdy vám pravděpodobně bude vyměřen poplatek a v jaké výši. Ať už jste v jakékoliv situaci, mít přesné informace je základ.

Hlavní novinky